Vad innebär co-location?

När man talar om co-location så kallas det även för samlokaliseringscenter. Det är en typ av datorhall eller serverhall. Det finns idag co-location företag, där flera företagare helt enkelt delar på ett och samma utrymme kan man säga. Det gör att du som har ett företag slipper att ha egna serverrum eller datahallar. Särskilt bra om det är så att du saknar egen IT drift.

Colocation kallas ibland för colo och innebär att du hyr en plats i ett datacenter för din utrustning. Det kan handla om servrar, switchar, lagringsenheter och så vidare. Den du hyr hos, den har tar hand om de grundläggande komponenterna så som nätverk/konnektivitet, ström, kylning samt fysisk säkerhet.

Hur görs Colocation?

Om du är intresserad av co-location för ditt företag, så finns det olika datacenter att vända dig till. Ett av dem är Junet. När du hyr plats, så kan det oftast göras via enskilda servrar, del av eller helt rack (serverskåp). Det kan även vara ett eget rum. Det är även tillhörande el, internet och kyla. Du som kund äger din utrustning, men hyr utrymmet det ska vara i.

Det finns många fördelar att använda dig av co-location. Bland annat innebär det en stor kostnadsbesparing samt att det ger dig en stor flexibilitet och skalbarhet. Det ger även en bättre konnektivitet. Alltså anslutningsmöjligheter.

I ett datacenter är det även så att du garanterat har din data skyddat, dygnet runt. De allra flesta datacenter har idag byggs med högsta möjliga redundans.  En annan fördel är givetvis att du alltid har tillgång till service och support.